Kamuflaža životinja - sposobnost preživljavanja u divljini

Životinje u divljini imaju prirodni dar da se stope sa okolinom, neke od životinja to rade kako bi lakše došle do plena dok druge kako ne bi postale plen. I jedne i druge gotovo inteligentno koriste prirodno okruženje a sve u cilju opstanka u ovom nemilosrdnom svetu, gde vlada zakon ječeg i gde samo najspretniji i najsposobniji opstaju.

Za kamuflažu su znali još u antičkoj Grčkoj gde još Aristotel spominje sposobnost hobotnice da vreba plen tako što menja svoju boju kako bi je prilagodila boji okolnog kamenja; to čini i kada je uznemirena.

Najpoznatiji primer gotovo savršene kamuflaže svakako je Kameleon, gmizavac koji može da menja boju svog tela od zelene do tamne ili gotovo bele, u zavisnosti od okruženja. Zato ga sa pravom mnogi nazivaju majstorom kamuflaže. Priličan broj životinja ovladao je ovom tehnikom preživljavanja a medju najboljima su još i: bogomoljka, iverak, hobotnica, pauk, žaba travnjača i kalifornijska kraljevska zmija.

Ova neverovatna sposobnost oduvek je inspirisala umetnike, posebno fotografe, koji su tragajući za savršenom fotografijom potrošili silno vreme, ne žaleći novac, a kad kad ni svoj život. Možemo samo naslućivati težinu njihovog zadatka.

Pred vama su predivne fotografije divljih životinja koje lutaju ovom našom planetom zabeležene u pravom trenutku, u trenu kada su se bukvalno stopile sa svetom koji ih okružuje.

art wulfe

Fotografije je zabeležio i objavio čuveni američki fotograf Art Wolfe u okviru projekta započetog još davne 1989. godine i koji je nazvan “Čin nestajanja”. Art je 2005 godine objavio prvi set fotografija ali i dan danas ovaj zaljubljenik u prirodu dodaje nove.

A sad pogledajte fotografije i pokušajte da pronađete na njima skrivene životinje.

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

kamuflaza1

Add comment

Security code
Refresh