Anegdota iz života Radeta Rake Drainca

Pesnik Rade Drainac, živeo je tipičnim boemskim životom. Većinom bez dinara u džepu Drainac je obilazio sve poznatije beogradske kafane od Čubure do Skadarlije, ispijao žestoka pića, psovao i vređao na sav glas sve živo na vlasti, preteći „giljotinom, otrovom, revolucijom, atentatima i zaverama“. Živeći sirotinjski kao većina pravih boema, povrmeno je dolazio do novca objavljujući svoje pesme i članke .

Kafana mu je bila druga kuća, u njoj je zdravlje gubio, slamao srca ženama, prijatelje razneživao svojom poezijom, a kad mu je bilo najteže žudeo je za toplim majčinim zagrljajem. Majci je posvetio i pesmu „Odgovor na majčino pismo“, kojoj je kasnije nanovo udahnuo život Šaban Šaulić , svojom interpretacijom „Kralj boema“. Često je, gotovo svake večeri čim bi se na nebu ukazale zvezde, sa pesnikom Tinom Ujevićem i drugim velikanima toga doba silazio u Skadarliju koja ga je oduševljavala svojim umetničkim sedeljkama za stolovima „Tri šešira“, „Dva  jelena“ i drugim.

drainac i tin min

Dugo se po skadarlijskim kafanama prepričavala jedna anegdota, koju je kasnije preneo Gustav Krklec:

Podigne Raka neki veći honorar pa se u kafani odmah pohvali Tinu:
- Hoću da častim, dobio sam za pesme sto dinara!
Obradovao se Tin pa nazdravlja od srca Raki, a kada su popili po litar vina i dodje vreme plaćanja, ovaj zavuče ruku u džep od kaputa, dugo je po njemu preturao, a novaca nigde ni za lek?
- Šta ti je, brate Rako? - upita ga Tin.
- Ništa - reče odjednom promenjena raspoloženja Raka.
- Mogao sam da se pitam, gde se dede Nemanjića blago? Zaboravio sam da mi je džep pocepan, sigurno je novac ispao, pa se sad pitam ko će platiti ceh?
- Ne brini - poče ga tešiti Tin. - Ja ću platiti. Ako se slažeš da naručimo još po litru vina.
- Kako da ne! Složi se iz prve Raka iznenađen da mu prijatelj ima novaca i da je voljan da časti što se ranije nije nikad dešavalo pa ga za svaki slučaj upita: - Tine, da li ćeš imati da podmiriš i moj ceh?
- Ništa ne brini - odgovori Tin naručivši novu turu pića. Kad popijemo saznaćeš odkuda mi novac.
I kada vina nestade sa stola Tin priznade Raki:
- Ovo ne častim ja nego, brate, ti!
- Kako? - začuđeno će Raka.
- Pa, jednostavno - odgovori Tin. - Čim si ušao u kafanu ispala ti je novčanica od 100 dinara na pod pred moje noge. A ja šta drugo, nego je podignem. Nemoj da se ljutiš, kusur je tvoj...

Comments   

+1 #1 Krpa 2016-11-04 13:53
Drainac je bio veliki čovek, nepravedno bačen u zapećak istorije, emotivan, možda prek i buntovan ali iskren. Uživam u njegovoj poeziji!

Hvala mu na svemu!
Quote

Add comment

Security code
Refresh