Srpske narodne pripovetke 1# - Zavist

Živela dva brata u dva različita sela: jedan je bio bogat, a drugi siromah. Siromah dođe bogatome u goste za praznik i reče mu: - Brate, tebi je danas praznik, hoćeš li me počastiti vinom? - Hoću, kako ne bih - odgovori bogati, - eno u testijama pa se napij koliko hoćeš! A u testijama je bila voda. Brat ga posluša i napije se. Kada je pošao kući, siromah zapeva, ali mu se učini da neko peva sa njim. Upita, ko je to i začu glas:

-Ja!
- A ko si ti?
-Ja sam nevolјa.
-Pa kuda si pošla?
- S tobom.
-Kako samnom?
- Sa tobom idem bez prestanka.
- A šta ćeš samnom, ja sam siromah i umreću čim stignem kući.
-I ja ću s tobom.

Čim dođe kući on napravi drveni sanduk i poviče: - O, nevolјo, jesi li legla u sanduk?

- Jesam, evo me, odgovori ona. Siromah brzo zatvori sanduk, odnese ga na groblјe i zakopa. Od tada on poče da se bogati. Nјegov brat sazna za to i pozavidi mu.

- Otkuda to - upita on - da se ti obogatiš?

- Sećaš li se, odgovori mu bivši siromah, kada sam bio kod tebe na gozbi, a ti si me ponudio vodom da se napijem. Učinio sam to, a kada sam krenuo kući, zapevao sam. Učinilo mi se da neko peva samnom a kada sam pitao ko je to, odazvala se nevolјa.

Onda ga je bogati brat upitao gde je ta nevolјa sada.

-U sanduku koji sam zakopao na groblјu. Obuzet zavišću, bogataš otrči na groblјe, otkopa grob i pozove nevolјu a ona se odazove, jedva živa. On je pusti i reče joj da ide kod njegovog brata jer se sada obogatio. A ona mu odgovori:

- Sa njim sam se dosta namučila, bolјe je da pođem sa tobom.

I nevolјa pođe sa bogatim bratom. A onaj koji je zakopao živi i sad lepo i srećno.

pripovetka

- Ko drugome jamu kopa samu nju pada.

 

Add comment

Security code
Refresh